EMDR-terapia rintasyövän aiheuttaman syövän uusimisen pelon hoidossa

Päivälleen yksitoista vuotta sitten, ollessani 38-vuotias, minulla diagnosoitiin aggressiivinen rintasyöpä. Muistan istuneeni tuona naistenpäivänä kotona nojatuolissa konjakkilasia toisensa perään järkytykseeni kumoten ja tunteneeni, että koko elämäni oli pysähtynyt. Mieleen tulvi monenlaisia kysymyksiä ja pelkoja. Miten 6-vuotiaalle pojalleni käy? Tässäkö tämä elämä nyt sitten oli? Sitä naistenpäivää seurasivat rinnan poistoleikkaus, sytostaattihoidot sekä rinnan korjausleikkaus. Kävin lopulta seitsemän vuoden ajan kontrolleissa, johtuen syövän aggressiivisesta laadusta ja siihen liittyvästä korkeasta uusimisriskistä. Muutaman kerran vuosien varrella syövän on tarkastuksissa epäilty uusiutuneen, mutta epäilyt ovat tarkemmissa tutkimuksissa ja leikkauksissa osoittautuneet aiheettomiksi. Koen tänä aikana oppineeni kaiken syövän uusimisen pelosta. Näinä vuosina kolme ystävääni on menehtynyt rintasyöpään.

Omassa tarinassani posttraumaattisen kasvuni ydin on aiempaa parempi kyky jäsentää kuolemaa ja pyrkimys käyttää aikaa onnellisuutta tuoviin ja lisääviin asioihin. Koen myös olevani rohkeampi kuin ennen. En kaunistele turhaan ja sanon asioita rohkeasti, ja jos haluan mennä jotakin asiaa kohti, niin en emmi vaan menen. Kulissien rakenteluun ei ole aikaa. Kuten monella syövän kokeneella, myös minulla oman kuoleman kohtaaminen alle 40-vuotiaana muovasi asennetta elämään. Elämän jatkuminen on aina epävarmaa.

Vakava sairaus auttoi myös ymmärtämään muita kärsiviä, minkä oletan vaikuttaneen auttamishalun lisääntymiseen. Tutkijanurani sai aika pitkälti jäädä ja keskityin töissäni muiden auttamiseen. Kolme vuotta sitten julkaisin yhdysvaltalaisen EMDR-kouluttaja Roger Solomonin kanssa YouTubessa demonstraatiovideon EMDR-terapian käytöstä rintasyövän uusimisriskin aiheuttaman psyykkisen stressin hoidossa. Olen siinä itse potilaan asemassa. Video löytyy täältä:  https://www.youtube.com/watch?v=kl9GoXIzBzQ

Roger tekee kanssani videolla ansiokasta EMDR-työtä. Kohdemuistona oli tilanne, jossa olin vuonna 2016 lääkärissä ultraäänitutkimuksessa (havaittuani rinnassani kyhmyn), jossa minua tutkinut nuori lääkäri kauhistui kyhmyn löydettyään ja ohjeisti minua HUS:n syöpähoitoihin ennen kuin paksuneulanäytettä tästä kyhmystä oli ehditty edes ottaa. Lähdin lääkäristä järkyttyneenä ja varmana siitä, että kuolisin. Vuonna 2013 ikään kuin kaupan päälle sairastamani ihosyöpä ei edesauttanut asiaa.

EMDR-hoidossa kohdemuistoon liitetty kielteinen kognitio oli ”kuolen” ja myönteinen ”selvisin siitä”. Myönteisen kognition todenmukaisuus oli hoidon alussa olematon. Työstimme kohdemuistoa kokonaisuudessaan noin tunnin ajan. Tuskallisin työstettävä osuus oli se, joka koski kuoleman pelkoa ja sitä, että lapseni menettäisi äitinsä. Työstämisen seurauksena kohdemuiston häiritsevyys laski täysin neutraaliksi ja myönteisen kognition todenmukaisuus nousi täysin todeksi. Vasta tämän hoidon jälkeen oivalsin ja sisäistin todella, että olin selvinnyt tilanteesta. Vaikka kyhmy oli leikattu jo aikaa sitten, ei selviäminen tuntunut ennen EMDR-hoitoa tunnetasolla todelliselta.

Olen tehnyt EMDR-terapiaa useiden syöpäpotilaiden kanssa ja EMDR-terapia tarjoaakin monia sovelluskohteita rintasyövän aiheuttaminen psyykkisten vaikutusten hoidossa. Kohdemuistot liittyvät aina kuoleman teemaan ja neutralisoitavat tunteet ovat useimmiten pelko ja tuskainen suru. Niillä, joilla ennuste on hyvä, EMDR-terapia mahdollistaa elämässä eteenpäin menemisen syövästä ja sen aiheuttamista stressi- ym. traumaoireista vapaana. Niillä, joilla ennuste on huono, se mahdollistaa kuolemaan valmistautumisen ilman katkeruuden ja vihan tunteita, mikä edistää elämänlaatua ja ehkäisee masennusta.

En ole pelännyt syövän uusiutumista EMDR-hoidon jälkeen kertaakaan. Se uusiutuu, jos on uusiutuakseen. Mitäpä minä sille asialle voisin, muuta kuin korkeintaan pyrkiä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja ja välttämään liiallista stressiä.

Tänä päivänä rintasyöpä ja sen uusimispelkoon saatu EMDR-terapia on muistoissani hyvin tärkeä osa elämänkulkuani. Oman kuolevaisuuden sisäistäminen ei tullut kohdalleni vasta vanhuudessa vaan jo nuorena. Sen myötä elämän tarkoituksen ja mielekkyyden etsiminen tuli minulle tärkeämmäksi kuin koskaan aiemmin ja uskon, että se teki minusta sisukkaamman ja uteliaamman, sekä rohkeamman elämää kohtaan. Aikaisemmin vaikeiksi koetut asiat asettuivat uusiin mittasuhteisiin ja opin senkin, että epätyydyttävistä ihmissuhteista ja töistä voi kokonaan luopua. Jokin aika Rogerin kanssa tehdyn nauhoitusyhteistyön jälkeen perustin Suomen ensimmäisen EMDR-terapiakeskuksen. Olin vakuuttunut siitä, että sille oli tarvetta ja se oli jotakin, mihin uskoin ja mihin halusin käyttää aikaani. Nyt kolme vuotta myöhemmin EMDR terapiakeskus Mielenjuuri jatkaa tällä tiellä ja pyrkii lisäämään EMDR-tietoutta entistä laaja-alaisemmin. Kiitollisuus elämän jatkumisen mahdollisuudesta on päällimmäisenä tunteena taas tänäkin vuonna naistenpäivänä.

 

Hyvää naistenpäivää!

Helinä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *