Silmänliiketerapia (eye movement desensitization and reprocessing, EMDR) on Suomessa vuodesta 1996 alkaen käytössä ollut psykoterapeuttinen hoitomenetelmä ja viitekehys. Menetelmän käyttöala on tänä päivänä laaja, kattaen monien psyykkisten oireiden ja häiriöiden hoidon sekä psyykkisen valmennuksen. Mielenjuuren EMDR-asiantuntijoilla on usean vuoden kokemus EMDR-terapian käytöstä muun muassa seuraavissa yhteyksissä:
Monet edellä mainituista kokemuksista aiheuttavat mielenterveyden häiriöitä, joissa henkilön mieliala, tunteet, ajatukset, kehon reaktiot tai käytös haittaavat henkilön toimintakykyä, ihmissuhteita ja aiheuttavat kärsimystä henkilölle itsellensä ja muille. EMDR-terapialla hoidettavia mielenterveyden häiriöitä ovat muun muassa:
Mielenterveyden häiriöiden taustalla on usein erilaisia vaikeita kokemuksia ja niihin liittyviä ihmismielelle sietämättömiä tunteita – kuten pelkoa, ahdistusta, vihaa, surua, häpeää, syyllisyyttä tai avuttomuutta. EMDR-terapia perustuu mukautuvan tietojenkäsittelyn (adaptive information processing, AIP) malliin. Tämän mallin mukaan ajankohtaiset ongelmat ovat seurausta sellaisista menneisyyden kielteisistä kokemuksista, jotka ovat varastoituneet muistiverkostoihin epätarkoituksenomaisella tavalla. EMDR-terapia kohdistuu ihmistä häiritsevien muistojen ja niihin liittyvien kognitioiden, tunteiden ja kehon aistimusten käsittelyyn samanaikaisesti, kun potilaalle annetaan käsittelyä edistävää molemminpuolista eli bilateraalista ärsykettä. Terapian tavoitteena on informaation prosessointijärjestelmän uudelleen käynnistyminen sekä tapahtumaan ja sitä edustaviin mielikuviin liittyvien tunteiden ja kognitioiden sopeuttava käsittely tunnekomponenteiltaan neutraaliksi ja ei-häiritseviksi.
Valmennuksissa EMDR-terapia kohdistuu usein tulevaisuuden stressaaviin tapahtumiin ja niihin liittyvien kognitioiden, tunteiden ja kehon aistimusten käsittelyyn bilateraalisen ärsykkeen avulla. EMDR-valmennuksen tavoitteena on tulevaisuuden tapahtumaan liittyvien stressiä ja muita kielteisiä tunteita aiheuttavien mielikuvien ja niihin liittyvien tunteiden ja kognitioiden sopeuttava käsittely tunnekomponenteiltaan neutraaliksi ja ei-häiritseviksi.
EMDR-terapiassa asiakkaan haasteiden ja oireiden taustalla olevat muistot valitaan uudelleenkäsittelyn kohteeksi. Kun tiedonkäsittelyjärjestelmää stimuloidaan molemminpuolisen ärsykkeen avulla (yleensä silmänliikesarjoilla, mutta myös kuulo- tai tuntoärsykkeitä voidaan käyttää), häiritsevän muiston ollessa samanaikaisesti asiakkaan mielessä, integroituu se osaksi laajempaa, adaptiivista muistiverkostoa. Samalla muistoon liittyvä kielteinen mielikuva itsestä menettää merkityksensä.
Onnistuneella EMDR-terapialla on tutkimusten mukaan sekä neurobiologisia että psykologisia vaikutuksia, ja se muuttaa ahdistavaksi ja häiritseväksi koetun muiston tunnetasolla neutraaliksi ja sitoo siihen samalla myönteisen uskomuksen henkilöstä itsestään. Ilmiötä voidaan kuvata sanomalla, että EMDR:n avulla voidaan pyyhekumimaisesti poistaa muistijärjestelmästä tarpeeton, ihmiselle haitallinen ja epätarkoituksenmukainen muistiaines pois. Tyypillisesti asiakkaat kuvaavat tapahtumaan liittyvien mielikuvien osalta kokemusta seuraavilla tavoilla:
”se muisto menee kauemmaksi, en saa sitä kiinni enää”
”se ei tunnu enää niin pahalta”
”siinä on vähän niin kuin joku sumuverho edessä, en näe sitä selvästi”
Asiakkaan muistoon liittyvät kielteiset uskomukset saadaan hoidon seurauksena muutettua myönteisimmiksi, esim.
”olen huono” -> ”olen riittävän hyvä”
”en kelpaa” -> ”kelpaan”
”olen vaarassa” -> ”olen turvassa”
”kuolen” -> ”selvisin siitä”
EMDR-terapia etenee tyypillisesti kahdeksassa vaiheessa. Vaiheet on kuvattu seikkaperäisesti artikkelissamme (*) seuraavalla tavalla:
(*) Lähde: Häkkänen-Nyholm, H., Heinimaa, M., & Solomon R. (2020). Silmänliiketerapian käyttö läheisen menetyksestä aiheutuneen komplisoituneen surun hoitoon. Duodecim 136(17):1889-94.
Suosittelemme usein Helinän ja EMDR-kouluttaja Roger Solomonin yhdessä YouTubeen tekemään demonstraatio videota, joka löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=kl9GoXIzBzQ&t=669s
Muita videoita löytyy muun muassa näistä linkeistä:
https://www.youtube.com/watch?v=TlJXYN9bPOg
https://www.youtube.com/watch?v=c5y94EAehUQ
Tutkimustietoa EMDR:n käytöstä löytyy muun muassa täältä: https://www.emdr.com/research-overview
Mielenjuuri Oy tarjoaa käyttäytymistieteiden asiantuntijapalveluita yksityishenkilöille, yrityksille, viranomaisille ja järjestöille.
Meille on ensiarvoisen tärkeää, että tietosi ovat turvassa. Lue lisää tietosuojaselosteestamme: