Ystävä, kenen puolen valitset, kun ystäväsi joutuu parisuhteessaan väkivallan ja hyväksikäytön kohteeksi ja eroaa?

Presidentti Zelenskyin vierailu Suomessa nosti esiin usein toistuneet uutiskuvat siitä, kuinka Suomi tukee Ukrainaa sen sodassa Venäjää vastaan. Kun Venäjä murjoo pienempäänsä, muu maailma asettuu Ukrainan puolelle, seisoo sen rinnalla ja asettaa Venäjälle pakotteita. Venäjä jätetään pärjäämään yksin. Sodassa väkivaltaa ja kansalaisten oikeuksien rikkomisia kokeneen valtion puolelle asettumisen ilmiön soisi ulottuvan myös yksityishenkilöiden ystävyyssuhteisiin sellaisissa parisuhde eroissa, joissa toiseen osapuoleen on kohdistunut rikoksia ja muita oikeuksien loukkauksia. Kuvaan tässä blogitekstissäni kahden tällaisen elämänkokemuksen omaavan keski-ikäisen naisen kokemuksia siitä, miten ystävyyssuhteet muuttuivat eron aikana ja sen jälkeen.

”Tuiren” (nimi muutettu) mies jätti puolisonsa yllättäen 30 avioliittovuoden jälkeen löydettyään työpaikaltaan 15-vuotta nuoremman salamarakkauden. Muutamassa kuukaudessa jakoon menivät arvoasunto, yhteinen yhtiö, huvila ja laaja irtaimisto. Pariskunnan jo aikuinen poika asettui Tuiren puolelle eikä halunnut olla isänsä kanssa missään tekemisissä. Avioeron ositus on jatkunut jo neljän vuoden ajan miehen pitkittäessä ja hankaloittaessa sitä siinä toivossa, että Tuire kyllästyisi ja luopuisi vaatimuksistaan ja jaettavan kiinteistön arvo nousisi. Osituksen yhteydessä miehen epärehellisyys on tullut esiin mm. toistuvana valehtelemisena ja yhtiön rahavarojen väärinkäyttönä omiin tarkoitusperiin.

”Sadulle” (nimi muutettu) paljastui kymmenen avioliittovuoden jälkeen paitsi miehensä uskottomuus, niin myös mahdolliset talousrikokset perheyhtiössä, jonka hän oli perustanut, yksin käynnistänyt ja johtanut. Satu muutti pois yhteisestä kodista, haki avioeroa ja teki asiasta selvityspyynnön asianajajan avustuksella. Syttyi sota, jonka seurauksena mies teki useita uusia, nyt myös esitutkinnassa olevia mahdollisia talousrikoksia ja Satuun kohdistuvia kiristyksen yrityksiä. Sadun tietoon kantautui, että mies kertoi muille tuhoavansa Sadun. Satu sai mieheltä toistuvista yhteydenotto kielloista huolimatta useiden kanavien kautta viikoittain erilaisia uhkauksia ja perusteettomia laskuja ja hänen tietoonsa tuli myös, että mies oli mm. yhteydessä Sadun kollegaan epäillen Sadulla olevan persoonallisuushäiriö. Sadun lapsi ilmoitti miehen petollisuuden ilmi tultua, ettei hän halua olla isäpuolensa kanssa missään tekemisissä.

Kummallekin naiselle kehittyi tapahtumien ja niitä seuranneiden vuosia kestäneiden oikeusprosessien seurauksena vakavia traumaperäisen stressihäiriön oireita, paniikkihäiriötä ja kumpikin on joutunut turvautumaan kelan 3-vuotiseen kuntoutuspsykoterapiaan työkykynsä ylläpitämiseksi. Kumpikin koki, että eräs pahimmista henkilökohtaisen sodankäynnin kokemuksista on ollut tilanne, jossa läheinen ystävä petti ja asettui kaltoinkohtelua ja väkivaltaa harjoittavan miehen puolelle, sen sijaan että olisi tukenut naista.

”Olen saanut eron jälkeen kolme kertaa vakavan paniikkikohtauksen. Jokainen niistä on liittynyt tilanteeseen, jossa joku ystävä tai läheinen on odottamattomasti tekstiviestillä hylännyt sellaisella hetkellä, jolloin minulla ei ollut psyykkisiä voimavaroja kantaa sellaista kokemusta. Kun tämä tapahtui ensimmäisen kerran, olin Yrjönkadun uimahallissa toisen kerroksen parvekkeella ja pelkäsin menettäväni kontrollin ja hyppääväni parvekkeelta alas päästäkseni eroon siitä sietämättömästä tuskasta ja kivusta, mitä silloin koin.” Satu kertoo.

”Sain myös kautta rantain tietää, että yksi läheisimmistä ystävistäni 30 vuoden takaa oli miehensä kanssa kutsunut joulun pyhinä päivälliselle ex-mieheni, joka oli kaksi viikkoa aikaisemmin tehnyt minulle asioita, joista hän on nyt rikoksesta epäiltynä. Ystäväni oli näistä tietoinen, olin hänelle niitä puhelimessa itkenyt. Ei hän minulle sitä kertonut, että viettäisi sinä jouluna iltaa ex-puolisoni kanssa. Kukaan ei ole koskaan lyönyt minua henkisesti niin lujaa palleaan. Menetin pitkäksi aikaa luottamukseni avioliiton aikaisiin ystäviini ja ryhdyin karttamaan heitä. Myöhemmin minulle selvisi, että samat ystäväni olivat seuraavana vuonna illallisella exäni luona vanhassa kodissani. Poikani lohdutti minua sanomalla, että hänen mielessään nämä ”ystävät”, joiden kanssa hänkin oli viettänyt suuren osan lapsuuttaan, samoin kuin tämä hänen entinen isäpuolensa, ovat jo kuolleita,” Satu jatkaa.

Kansainvälisen politiikan kentässä Sadun kokemusta voinee verrata tilanteeseen, jossa Suomi kääntäisi selkänsä ja hylkäisi Ukrainan silloin kun tämä eniten apua tarvitsisi tai kutsuisi Putinin joulupyhinä valtionvierailulle ja linnaan juhlapäivälliselle. Ja koska vastavierailu on paikallaan, seuraavana vuonna Niinistö vierailisi Moskovassa.

Avioero vaikuttaa monen ihmisen sosiaalisiin suhteisiin, jopa sellaisiin, joissa ystävyyden perusta on ajoilta ennen avioliiton solmimista ja joissa tunneyhteys on ollut puolisoa vahvempi. Näin kävi myös Tuirelle.

”Yhtäkkiä jonkin ajan kuluttua eroprosessimme käynnistymisen jälkeen minulle läheisin ystäväpariskunta, jonka kanssa minulla oli takana 30 vuoden ystävyys, ilmoitti minulle, että he eivät enää yhtään jaksa tätä meidän eroasiaamme. Sen jälkeen he lopettivat kokonaan yhteydenpidon. Koitin soittaa heille pari kertaa mutta he eivät enää vastanneet. Sain tietää heidän pitävän edelleen yhteyttä ex-mieheeni.” Tuire kertoo.

”Luulin tuntevani heidät, ja olen todella hämmentynyt ja surullinen menetyksestä.” Tuire jatkaa.

Kansainvälisen politiikan kentässä Tuiren kokemusta voinee verrata tilanteeseen, jossa Suomi ilmoittaisi yllättäen Ukrainan presidentille, että Suomi ei nyt kyllä yhtään jaksa tätä teidän sotaanne ja lopettaisi kokonaan yhteydenpidon. Kun presidentti Zelenskyi yrittäisi soittaa Niinistölle, antaisi Niinistön kanslia puhelimen soida. Myöhemmin Zelenskyille selviäisi Niinistön käyvän edelleen kalassa Putinin kanssa.

Sekä Tuire että Satu kokivat eronsa myötä myös hyvin myönteisiä vaikutuksia sosiaalisissa suhteissaan.

”Vanhin ystäväni, jota exäni ei koskaan hyväksynyt, palasi elämääni kymmenen vuoden tauon jälkeen ja piti minut järjissäni. Palasin myös nuoruuteni harrastukseni pariin, jossa ryhdyin aktiiviseksi ja yhtäkkiä minulla oli yli 50 uutta hyvin läheistä, pääosin miespuolista ystävää, joiden kanssa minun ei tarvinnut jakaa mitään entisestä elämästäni. Läheisin ystäväni ja nämä miehet ovat monella tavalla vastuussa siitä, että selvisin elämäni vaikeimmista vuosista. Heillä on aina erityinen paikka sydämessäni.” Satu kertoo.

”En pysty sanoin kuvaamaan kuinka paljon ja pitkään läheisimmät ystävät ovat jaksaneet tukea ja tsempata. En koskaan pysty kiitollisuuttani siitä tarpeeksi osoittamaan”. Tuire kertoo.

 

Sodissa ystävät näyttävät parhaimmat puolensa. Ne, joilla on aito myötäelämisen kyky, terve itseluottamus ja rohkeus ottaa kantaa tai asettua puolelle, tukevat sitä, joka väkivaltaa ja vääryyttä kokee. Niin valtioiden kuin henkilöidenkin välisissä sodissa.  

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *